Welk wijnpakket is leuk als cadeau?

Lekker wijnen met je vriendinnen of vrienden. Of ben je een echte liefhebber van wijn? Een wijnpakket is zeer geschikt als cadeau in verschillende situaties. Hoe proef je wijn eigenlijk? En welk wijnpakket is leuk als cadeau? In dit blog doe je daar inspiratie voor op. Pak je wijnglas er maar bij en lees vooral mee. Klaar om een wijnpakket uit te kiezen?

Begin met kijken naar het glas en de tint van de wijn

Tijdens een wijnproeverij doorloop je allerlei stappen. Je kijkt naar de wijn, walst het rond in het glas, ruikt de geur, proeft de wijn en uiteindelijk komt daar een beoordeling uit. Maar hoe pak je dit nou goed aan? Het begint bij kijken naar het gevulde glas. Pak je glas bij de steel en houd het tegen een neutrale achtergrond. De kleur van de wijn verraadt om welke druif het gaat en hoe oud de wijn is. Maar hoe kan je dit aan de wijn die je voor je hebt zien?

 

  • Wit gaat van jong groen naar oud geel.
  • Rood gaat van lichtrood naar roestig bruin.
  • Rose gaat alle kanten op, van oranje tot aardbei roze, oud of jong.

Wals en ruik de wijn

De volgende stap: walsen maar! Laat de wijn rondjes draaien in het glas. Je hebt twee soorten walsen namelijk tafelwalsen en luchtwalsen. Bij tafelwalsen zet je het glas op tafel, houd je het glas bij de voet of steel vast en draai rond alsof je kleine cirkels tekent op tafel. Bij luchtwalsen draai je het wijnglas rond terwijl je het aan de steel in de lucht hebt. Maar waarom is walsen handig? Er komt zuurstof bij de wijn. Dus meer aroma’s komen vrij. De aroma’s blijven hangen in het glas en daardoor kan je de wijn beter proeven. Na het walsen ga je ruiken aan de wijn. Stop je neus in het glas tot je net niet met je neus de wijn raakt. Ruik in je glas: kort en krachtig. Zo ontdek je zoveel mogelijk aroma’s tegelijkertijd. Dit is een soort voorproefje van wat je waarschijnlijk gaat proeven. Wat je ruikt is vaak een persoonlijke associatie. Maar vaak heeft een druif wel een specifieke geur dat te maken heeft met de druif of de productie. Met ruiken en walsen kan je al een goed wijnpakket dat leuk is als cadeau samenstellen. Is degene waarvoor je een cadeau moet kopen geen liefhebber van wijn? Ga dan voor een bierpakket.

Tijd om de wijn te proeven voor een wijnpakket dat leuk is als cadeau

Het is tijd om de wijnen te gaan proeven. Slurp de wijn je mond in en laat het daar rond gaan alsof je je mond spoelt met mondwater. Doe dat voor vier seconden, langer is niet nodig en maakt de wijn minder lekker. Slik de wijn daarna door. Komen de smaken overeen met wat je net geroken hebt? Goed bezig! Voelt je tong droog aan? Dan moet je oppassen. Dan is het tanninegehalte te hoog. Je weet nu alles wat je moet doen om te beslissen welk wijnpakket leuk is als cadeau.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *