Tips om emotie eten tegen te gaan

Het is een herkenbaar probleem voor veel mensen die willen afvallen: emotie eten. Het gebeurt veel uit verveling, in stressvolle situaties en na verdriet of uit eenzaamheid. Je eet dan niet omdat je honger hebt, maar omdat eten jou op dat moment blij maakt. Na het lezen van onderstaande tips weet jij hoe je dit soort momenten kunt ontwijken. 

Voorkom verleiding 

Kun jij de verleiding van snacks en andere ongezonde etenswaren ook maar moeilijk weerstaan? Zorg er dan voor dat je niet in de verleiding komt. Om dit probleem bij de kern aan te pakken, moet je simpelweg geen ongezonde producten kopen. Je voorkomt emotie eten dus alleen als je bewuste keuzes maakt in bijvoorbeeld de supermarkt. Vul je mandje met gezonde producten, en je zult zien dat veel minder in verleiding zult raken.

Noten, zaden en pitten 

Als je vaak last hebt van emotie eten, is het verstandig om een bakje met wat noten, zaden of pitten bij de hand te hebben. Van zoetigheid raak je niet altijd vol, terwijl noten je een lange tijd een verzadigd gevoel geven. Noten bestaan voornamelijk uit vet, en dan vooral uit goede, onverzadigde vetzuren. Die heb je nodig in je dagelijkse voeding. Voorbeelden van gezonde noten zijn amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten. 

Drink water 

Als je het echt goed wilt aanpakken, vervang je al je ongezonde gewoontes voor nieuwe, gezondere gewoontes. In dat geval is er niets zo gezond als water. Water spoelt alle toxische stoffen uit het lichaam, geeft energie en bevat geen calorieën. Wanneer je frisdrank of een zoete of zoute snack al vervangt door water, ben je al een heel eind op weg. 

Eetdagboek bijhouden 

Een andere handige manier om emotie eten onder controle te krijgen, is het bijhouden van een eetdagboek. Door precies op te schrijven wat jij over de gehele dag eet, krijg je hier meer inzicht in. Je kunt daarbij ook noteren welke emotie je hierbij hebt, zodat je weet welke emotie jouw aanzet tot emotie eten. 

Ga voor positiviteit 

In veel gevallen heeft emotie eten te maken met negatieve gevoelens. Om dit probleem te lijf te gaan, moet je die negatieve gevoelens zelf aanpakken. Eet jij vaak ongezond uit verveling? Probeer dan eens een nieuwe hobby te zoeken, of een oude hobby op te pakken. Doe dingen waarvan jij een positief gevoel krijgt en waar jij je goed bij voelt. Als jij goed in je vel zit, zijn de eetbuien verleden tijd. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *