Duurzaam snacken? Het kan met behulp van deze 3 tips

De snackbar is niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Iedereen gaat wel eens langs bij de snackbar om een lekkere vette hap te halen. Patat, frikandellen, kroketten en andere snacks vliegen wekelijks over de toonbank. De afgelopen jaren heeft de snackbar een iets minder imago gekregen omdat mensen bewuster zijn over hun gezondheid en duurzamer zijn gaan leven. Het eten van een frikandel of kroket is nou niet heel erg duurzaam of gezond. Als ondernemer van een snackbar moet je meegaan met de huidige trends en je snackbar vergroenen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat klanten bij je weglopen. In dit artikel bieden wij je 3 tips betreft hoe jij je snackbar kunt verduurzamen.

Zorg voor een gebalanceerde menukaart

Het belangrijkste onderdeel van de snackbar is wellicht de menukaart. Want als je menukaart niet goed is, dan blijven je klanten weg. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk mensen bediend met je menukaart. Aangezien duurzaamheid tegenwoordig erg belangrijk is doe je er goed aan om voldoende vegetarische en veganistische snacks op de menukaart te zetten. Denk hierbij aan vleesvervangers of snacks als een kaassoufflé. Maar, vergeet ook niet om de traditionele snacks op de menukaart te houden. Als je enkel vegetarische of veganistische opties op de kaart hebt, dan loop je ook het risico dat je klanten misloopt. Voeg ook voldoende biologische opties toe, zoals patat die gemaakt wordt met aardappelen van de lokale boer.

Verpak je producten op een duurzame manier

Nog steeds worden veel snacks en patat opgeleverd in plastic bakjes. Dit is alles behalve duurzaam. Want, om plastic te kunnen produceren is er veel water en energie nodig. Ook wordt er enorm veel CO2 en andere schadelijke stoffen uitgestoten bij de productie van plastic. Je kunt beter voor duurzame snackbakjes en frietbakjes kiezen. Bijvoorbeeld van bakjes die gemaakt zijn van FSC-papier. Papier is 100% biologisch afbreekbaar en de productie ervan is een stuk minder schadelijk dan de productie van plastic. Ook wordt het papier gemaakt van bomen die speciaal gepland worden voor de kap. Nadat er bomen gekapt zijn krijgt het bos rust zodat het kan herstellen. Hiermee wordt ontbossing tegengegaan. Tegenwoordig heb je veel vetvrij papier dat zeer geschikt is voor het opdienen van vette snacks, zoals een frikandel of kroket.

Breng je producten duurzaam van A naar B

Het bezorgen van patat en snacks is tegenwoordig zeer populair. Vooral tijdens de coronacrisis is het aantal cafetaria’s die bezorgen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Vaak worden de bezorgingen nog gedaan op scooters die op benzine lopen, dat is natuurlijk niet de meest duurzame optie. Als je het op een duurzame wijze wilt doen kun je het beste voor de normale fiets kiezen. Deze optie is volledig emissieloos. Echter, we snappen dat dit niet altijd mogelijk is. De tweede beste optie is een elektrische fiets of scooter. Deze hebben een stuk minder uitstoot dan een scooter op benzine. Probeer overigens ook bestellingen te combineren, zodoende hoef je minder vaak de elektrische scooter of fiets te pakken. Alle kleine beetjes helpen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *